Produkts pievienots grozam!
Preču katalogs
Swipe to the left

Kā tecināt bērzu un kļavu sulas?

2024. gada 24. janvāris 366 Skatījumi Nav komentāru
Kā tecināt bērzu un kļavu sulas?

Agrs pavasaris latviešiem ir sulu tecināšanas laiks. Bērzu un kļavu sulu tecināšanas tradīcijas ir sākušās, pateicoties to labvēlīgajai ietekmei uz cilvēka organismu un patīkamai garšai. Tās ir gardas, veldzējošas un pilnas ar vitamīniem! Kur un kā tecināt bērzu un kļavu sulas, lasi blogā!

KAD TECINĀT BĒRZU UN KĻAVU SULU?

Labākais sulu tecināšanas laiks ir tad, kad zeme vairs nav sasalusi un kokos ir atsākusies sulas cirkulācija. Kļavu sulas var tecināt jau agrā februāra sākumā, taču bērzus – martā. Viss ir atkarīgs no laikapstākļiem. Sulu laiks beidzas, kad kokam sāk atvērties pumpuri.

KUR TECINĀT BĒRZU UN KĻAVU SULU?

Lai iegūtu saldo un gardo sulu, labāk izvēlēties ekoloģiski tīras vietas, piemēram, Latvijas valsts mežos vai piemājas dārzā. Taču nedrīkst tecināt kokus vietās, kur būtu iespējams vides piesārņojums, piemēram, pilsētu parkos, lielceļu tuvumā un citur.

Latvijas valsts mežos vienam cilvēkam ir atļauts izurbt caurumu vienā kokā. Aizliegts iegūt sulas no bērziem un kļavām, kas aug dabas parkos un īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, kas atzīmētas ar informatīvo ozollapas zīmi.

Ja koks aug saulainā vietā, tad sula būs saldāka!
PADOMS!

BN Kurši bērzu sula

KĀ TECINĀT BĒRZU UN KĻAVU SULU?

  1. Noskati koku, kuru vēlies tecināt.

Kokam ir jābūt pietiekami resnam, lai iegūtā sula netraucētu tā augšanai. Tā diametram urbšanas vietā jābūt vismaz 20 cm. Nedrīkst urbt mazākā bērzā un kļavā, jo visi tā spēki nepieciešami augšanai.

  1. Veido urbumu kokā.

Urbums jāveic ar mazo urbi, kas nav resnāks par 6-8 mm. Turklāt, urbumam ir jābūt ne augstāk kā 50 cm no zemes un ne dziļāk par 5 cm. Dziļāk koku urbt nav jēgas, jo sulas tuvāk pie koka vidus būs mazāk.

Urbumu labāk veikt saules pusē, jo siltumā esošā koka puse ātrāk atmostas un sulas cirkulācija līdz ar to ir spēcīgāka.

  1. Izvēlies sulas ieguvei atbilstošu trauku.

Kuršos ir nopērkami speciāli sulu tecināšanas komplekti ar tapām, turētāju un maisiem, kas krietni atvieglos sulu ieguvi. Tecināšanai var arī izmantot parastu spaini, taču tad tas obligāti jāpārklāj ar marli, lai gruži un kukaiņi neiekristu sulā.

Sulu ieguvei ieteicams lietot traukus, kas paredzēti pārtikas produktu uzglabāšanai un ir noslēgti, lai sulām nepiekļūst atmosfēras nokrišņu ūdens.

  1. Pēc urbšanas apseko ieurbto koku.

Pēc urbuma koks regulāri jāpārbauda, lai sula netecētu pāri trauka malām. Ja bērzs vai kļava ir dzīvīgi un urbumi nav īpaši lieli un dziļi, ar tapām to aizpildīt nav nekādas vajadzības. Koks brūci labi aizaudzēs pats. Tapa ir nepieciešama vien tādos gadījumos, kad caurums ir liels un pamatīgs, jo pa to kokā var iekļūt dažādas infekcijas un sēņu sporas.

BN Kurši bērzu sulas uzglabāšana

KĀ UZGLABĀT BĒRZU UN KĻAVU SULU?

Kad sula ievākta, jāpārdomā tās uzglabāšana. To glabā vēsā vietā un lieto uzreiz svaigā veidā. Izteiktākai garšai var pievienot upeņu zariņus, citrona miziņu vai rozīnes. Sulu var arī sasaldēt, lai pēc tam izmantotu kulinārijā, vai atsaldētu vasarā un mielotos ar vēsu veselības dzērienu.

Vai Tu saprati, kā tecināt bērzu un kļavu sulas?

Komentāri (0)



Sazinieties ar mums

 
+371 25660001
I-V, 9:00-18:00
 
[email protected]

Veikali

Kurši veikalu adreses
un
 kontaktus skatīt šeit