Produkts pievienots grozam!
Preču katalogs
Swipe to the left

Koka terases sagatavošana vasaras sezonai

2022. gada 13. maijs 1514 Skatījumi Nav komentāru
Koka terases sagatavošana vasaras sezonai

Tuvojas vasaras sezona, kad siltie vakari tiek pavadīti ģimenes un draugu lokā. Bieža pulcēšanās vieta ir terase, kurā apspriež topošos vasaras piedzīvojumus un ietur gardas maltītes. Koka terases sagatavošana vasaras sezonai ir svarīgs posms, lai tā kalpotu ilgāk, piedzīvotu neskaitāmas vasaras dienas un naktis! Esam apkopojuši informāciju, kas palīdzēs sagatavot koka terasi sezonai.

Koka sagatavošana

Koks ir dabisks materiāls. Svarīgi, lai to neietekmētu faktori, kas var to bojāt. Tādi, kā ūdens, saule un sēņu bojājumi. Nepieciešams gādāt par laicīgu aizsardzību ar koksnes aizsarglīdzekļiem. Pirms pielietot šos līdzekļus ir svarīgi zināt sagatavošanas priekšnoteikumus un zināt svarīgās apstrādes nianses.

Terasei atrodoties zem saules iedarbības bojā koka dēļus, šķeļot lignīnu un graujot koka struktūru. UV ilglaicīgas starojuma dēļ koksne var kļūt pelēcīga. Tomēr mainās ne tikai vizuālais izskats, bet pasliktinās arī virsmas spēja mijiedarboties ar apdares līdzekļiem. Šādu situāciju labprāt izmanto sēnes, kuras bojā koksni, jo izmanto par augšanas vidi.

eļļas uzklāšana

Visbiežāk pie mums tiek izmantotas terases dēļi, kuri ir rievoti ar gropēm. Lielākoties dēļi tiek uzstādīti ar gropēm uz augšu, jo tas samazina terases slidenumu. Tomēr vairums gadījumos lietas laikā terasē neviens neatrodas uz terases. Ja šīs gropes izvieto augšpusē, tajās iekļūst smiltis, netīrumi, putekļi un citi piesārņojumi. Tie uzkrājas rievās un veido vidi nevēlamiem ūdensaugiem un pat pelējumam. Ieteikums ir tādēļ klāt ar rievoto daļu uz leju. Rievas palīdz novērst dēļa plaisāšanu.

Eļļas uzklāšana

Pirms dēļu uzstādīšanas un ekspluatēšanas ieteicams ar paredzēto eļļu piesūcināt dēļu augšpusi un apakšpusi. Šo posmu var izlaist, ja izvēlēti dziļi impregnēti zaļganīgi vai brūni krāsas dēļi. Tad nepieciešams piesūcināt tikai šķērsgriezumu galus, jo caur tiem tiek mitrums. Jāuzklāj augšpusē eļļu ne mazāk, kā divās kārtās. Laika intervālam starp kārtām jāietur 12-24 stundas. Apakšpusē pietiekami ar vienas eļļas kārtu.

Veikalos esošie dēļi ir dziļi piesūcināti un ar augstu mitrumu. Dēļi lielākoties nav paguvuši izžūt pēc augstspiediena apstrādes. Pēc uzstādīšanas vispirms tiem jāļauj vairākus mēnešus žūt ārā. Vēlāk jāpārbauda, to var viegli saprast, jo mitra koksne ir uz svaru krietni smagāka. Atšķirībā no parastā koksnes aizsarglīdzekļa, eļļai piemīt laba izlīdzināšanās spēja, tāpēc tā ir piemērota virsmām kā terases, kurām var izdilt celiņi, ja bieži tiek staigāts.

Piemērots rīks eļļas uzklāšanai ir ota. Terase pēc uzklāšanas nepievelk putekļus pēc sešām stundām, tomēr būtu vēlams, lai pa to nestaigātu vismaz 12 stundas. Pirms eļļotu dēļu profilaktiskās apstrādes vispirms nepieciešams nomazgāt terasi. Tīrīšanas līdzeklis jāizvēlas atkarībā no terases stāvokļa.

eļļa uz koka

Piemēram, terasei, kura kļuvusi plankumaina un izbalējusi, būs piemērots līdzeklis, kas satur nātrija hidroksīdu jeb ziepjakmeni. Ar mitru sūkli un attiecīgu mazgāšanas līdzekli no virsmas jānoņem putekļi, netīrumi un bojātais koksnes slānis. Jo tīrāka un sausāka būs virsma, jo dziļāk iesūksies koksnes aizsarglīdzeklis un stiprāka būs tā sasaistīšanās ar koksni.

Pirms koksnes aizsarglīdzekļa izmantošanas svarīgi ir apstrādāt virsmas ar biocīdu impregnēšanas gruntēšanas līdzekli. Bieži terašu īpašnieki atsakās no gruntēšanas, tiecoties izmantot vienkāršākas un lētākas alternatīvas. Tajā pašā laikā impregnēšanas gruntēšanas uzdevums ir ievadīt koksnē aktīvās vielas, kuras darbojas pret zilējumu un koksnes trupes sēnīti un kuru parasti nav citos virsmas apstrādes līdzekļos. Bez tam gruntēšanas līdzeklis veido koksnes aizsarglīdzekļu labāku sasaistīšanos ar koksni.

Tas vienlaicīgi jāuzklāj uz dažu kvadrātmetru lielas virsmas. To var darīt ar otu vai dārza smidzinātāju. Pēc uzklāšanas jānogaida desmit minūtes un vēlāk kaprona suku koksnes šķiedru virzienā ir jāapstrādā. Vēlams arī noskalot ar lielu ūdens apjomu, jo liekā atlikusī eļļa uz virsmas radīs pleķus. 

Eļļas žūšana un kopšana

Kad koksne būs pilnībā piesātināta ar eļļu, tā kļūs ūdens izturīga. Eļļas līmeni koksnē var pārbaudīt, uzlejot uz terases virsmas nedaudz ūdeni. Ja rodas pilieni, tad virsma ir pietiekami piesātināta. Tomēr, ja šķidrums samitrina koksni un izplūst, nepieciešams vēl veikt apstrādi.

Vairums gadījumos koksnes no lapegles nav jāapstrādā. Ja ir vēlme, lai tā paliek ar dabiski dzeltenīgo nokrāsu, tad pārklāšanu var īstenot. Pretējā gadījumā, tā ar laiku var palikt pelēka. Virsma ir sākumā jānomazgā, jo darba gaitā koksnes daļiņas atveras un tiek mazgāti ārā sveķi. Šis process ļauj līdzeklim iesūkties virsmā.

terase ar krēsliem

Eļļas žūšanas laiks ir apmēram līdz pusstundai. Svarīgi ir pēc žūšanas pievienot papildus eļļu matētajās vietās. Koksnes virsmas, kuras ir palikušas spīdīgas ir jau pietiekami noklātas. Eļļas paliekas noslaucīt vislabāk ir ar kokvilnas drānu. Terases kopšanu būtu vēlams veikt katru pavasari. Lai eļļa žūtu īsā laika sprīdī, ieteicams to veikt tad, kad gaisa temperatūra ir ap +10 grādiem.

Pirmajā terases pastāvēšanas gadā, koksnes dēļi ir īpaši viegli ievainojami. Par lielāko draudu terasēm uzskata smiltis un netīrumus, ko atnesam paši ar kājām. Protams arī sauli, ūdeni un arī sniegu un ledu. Ja jaunie dēļi ir uzstādīti pavasarī, ieteicams pirmo profilaktisko eļļošanu veikt jau rudenī, lai tā mierīgi pārziemotu.

Vēlam, lai koka terases sagatavošana vasaras sezonai norit darbīgi un emociju bagāti ir pavadītie mirkļi uz tās!

Komentāri (0)



Sazinieties ar mums

 
+371 25660001
I-V, 8:00-17:00
 
[email protected]

Veikali

Kurši veikalu adreses
un
 kontaktus skatīt šeit